fredag 29 juli 2016

Mera arbete inomhus

 Augusti-oktober 2015

Bad, dusch, tvätt och aparatrummet blev kaklat. Nu visade det sig att det var väldigt bra att ha fotograferat alla rördragningar. Kakelsättarna var en ny bekantskap för oss och det var inte så lätt att kommunicera, så när vi inspekterade arbetat efter att de åkt hem, fann vi att de båda uttagen till tvättmaskin och torktumlare var inbyggda i väggen!
Jag meddelade kakelsättaren detta, han blev bestört och ville komma och riva väggen. Det tyckte vi inte var en god ide, med tanke på tätskikt och underarbete.Däremot var köksväggen bakom bara klädd med råspont och med ledning av bilderna kunde vi räkna ut var dosorna befann sig. Det blev då ganska lätt att lösa problemet, genom att öppna råsponten och borra ett litet hål i kaklet från kökshållet!

En fin liten dörr från vinden och den gamla arbetsbänken från köket blev slipade och oljade.

Golvet i verandan lades med löst liggande gårasten, som jag försökte behandla med linolja på samma sätt som man kan behandla tegel. Det gick inte alls! Det blev kladdigt och torkade aldrig - vad göra - Man kunde ju ta upp alla stenar och vända på dem, men så fann jag att när jag hade sågspån under skorna och gick ut i det klistriga så slutade det att kladda. Efter denna "behandling" gick det att slipa golvet och sedan måla det med Ottossons varmgrå linoljefärg. Resultatet blev mycket bra tycker jag!

 De sista brädorna från kökstaket, som var målade med limfärg blev tvättade.

Toalett och förråd på vinden reglades upp, i bakgrunden ses en ansenlig mängd elkablar som dragits.
Det är lite skillnad mot de enstaka lampor och uttag som tidigare fanns i huset!

måndag 25 juli 2016

Råspont

I slutet av juli 2015 - för ett år sedan - kläddes hela huset invändigt med råspont. Vi har tidigare arbetat med detta material och har funnit att det har många fördelar framför skivmaterial. Det är lätt att arbeta med, blir väldigt lite spill och fungerar utmärkt som underlag i våtrum (under våtrumsskivor av typen Dukkaboard). Dessutom är det bra att fästa upp köksskåp, hyllor, tavlor mm i.

 Toalettrummets väggar klara, i taket syns "kopparna" till spotsen.


 Här ser man in genom det fönster som vi gjorde om till dörröppning till toaletten. Nr 5 på planritningen.
 Här syns nr 2 på planritningen. En dörr togs bort och hålet vidgades något.
Resten av väggen fick också göras om eftersom den gamla bestod av kraftiga plank som hängde som en gardinkappa, varken förankrad i sidorna eller golvet. I detta sammanhang erinrar jag mig också att en del av de kraftiga planken i kökstaket bara var spikade med en spik i ena änden. Totalt alltså en spik i varje plank! På detta var det ett pappspänt tak som var lagat flera gånger och av någon anledning har det hållit taket på plats.
 I en vägg fanns ett tomrum, där gjorde vi en hylla. Alltid bra till något! 

 Mera råspont!
En bra "uppfinning" var det gamla skåpet som vi satte på ett bord i salen. Här försökte vi samla alla verktyg, för att lätt kunna finna dem vid behov. Här fylldes på med mängder av elverktyg, handverktyg, skruv, spik och så småningom kom hela färglagret dit också!

onsdag 20 juli 2016

Inomhusarbete


Ett gammalt fönster som satt i mjölkrummet får ta plats, istället för dörren till vänster, mellan gamla köket och salen.  Nr 4 på planlösningen.


Fönstret på plats och vi har befriat bakugnen från dålig puts. I nederkanten syns att dörren mellan hallen och verandan också håller på att målas grön. 
Det är mycket på gång samtidigt, så hästarna vilar sig i form i hagen!

Fortsatt utbyggnad

Snickerierna på utbygget tar fart i juni 2015 och sedan går det undan!







Här har vi öppnat mellan nya och gamla köket. Nr 1 på planlösningen.


 Under tiden tvättar jag tak och golvbrädor rena från limfärg.

Vatten får vi i juli 2015 efter att ha borrat 120m och sedan fått hjälp av kommunen att trycka ner i borrhålet. Det ser ju inte så trevligt ut ännu, men det blir snart klart och fint!

När allt rörmokeri och elektricitet dras är det bäst att vara framme med kameran så ofta tillfälle ges! Det är jätteviktigt att dokumentera allt - Det har man nytta av skall det visa sig!

10 juli 2015.

lördag 16 juli 2016

Avlopp och utbygge

När allt var säkrat både utvändigt och invändigt, började arbetet med utbyggnaden, som kom att placeras där det gamla mjölkrummet var. Det fick också samma typ av tak och utseende, men blev större.

Vi har turen att bo i ett område med duktiga entreprenörer och hantverkare, så då kom Erik Rubin från Odensjö och grävde samt lade makadam.

Oj, vad litet det blev!

Samtidigt grävde han provgrop för trekammarbrunn och avlopp.

När tillståndet för trekammarbrunnen var klart kom den på plats.


Så rykte Bojsarna från Lidhult ut för att förbereda för gjutning av grund.



 Lidhults Rör kom och lade alla rör för vatten, avlopp och golvvärme.

                                     
 Trycket i golvvärmeslangarna måste hållas uppe hela tiden, annars faller de ihop under gjutningen.

 Gjutet och klart! Nu skall det bara vattnas så att det bränner ordentligt.
Visst ser det större ut nu!
Vi är nu framme vid 21 maj 2015.



tisdag 12 juli 2016

Norrsidan


 Så kom vi då till huset norra sida, där vi skulle bygga ut, av någon anledning började vi fundera över husets konstruktion och såg att den västra invändiga timmerväggen bara fanns på övervåningen och då undrade vi hur den var stagad nerifrån.
På bilden till vänster om kakelugnen syns - otydligt - att det finns en stötta av något slag. Vi kände att vi var tvungna att kontrollera hur den såg ut under tapeten. Det visade sig att det var en låda byggd av tre plank, med tegelstenar som stod på höjden på varandra inuti! En större undersökning kändes befogad innan vi började gräva utanför, för utbyggnaden.
Då fann vi att takbjälkarna bara låg på, den norra yttre timmerväggen någon centimeter. Våra duktiga snickare Priit och Vello tillkallades och de kunde säkra upp väggen både utvändigt och invändigt.
Konstruktionen på själva timmerväggen var också undermålig, med skarvar över varandra.

Ett stort hål var det också och stora delar av väggen var rutten.När detta var borttaget och uppstagat gav sig den nya planlösningen som jag funderat på i närmare två år, av sig själv. se separat rubrik vid sidan!

söndag 10 juli 2016

Verandan

 Medan fasadbytet pågick höll jag på med att skrapa, rengöra kitta och glasa om veranda fönster och dörrar, som vi fått av Annas fästman Bertil. Det fantastiska var att glasen och dörrarna hade samma mönster som det befintliga dörrarna mellan verandan och hallen. t.om nyckeln passade i låset till den nya dörren!
När vi var klara med verandan hittade Bertil de två övre korten på verandor som tidigare suttit på huset. Lasse gjorde ny snickarglädje efter tidigare förlaga. Dörrarna var menade att öppnas inåt, men vi fann att det skulle bli svårt att hindra fukt att tränga in på verandan, så vi vände på dem och på köpet fick vi större möjlighet att möblera i verandan. 
På den vänstra övre bilden syns Anna i dörren och hon är kanske i 20-års åldern och då är vi på 1940-talet

torsdag 7 juli 2016

Källarnedgången

 Källarnedgången som ses under det högra fönstret var undermålig och vid flera tillfällen fick brandkåren komma och länspumpa källaren.
I samband med byte av brädklädseln byggde vi en liten utbyggnad över källaringången  Detta innebar att det högra fönstret fick sättas igen. Rummet innanför är litet och har ytterligare ett fönster.
Vinsten blev stor för det blev torrt i källaren!
Ytterligare en åtgärd vidtogs för att säkerställa att det inte skulle rinna vatten in under huset. Åkern går ända fram till högra hörnet på huset och det sluttar brant ner mot huset. Därför grävde vi bort den närmaste åkern och fick på så sätt en parkeringsplats vilket behövs eftersom den enskilda vägen går genom gården, så där kan man inte parkera.

Utbyte av fasadbeklädnad


.


Samtidigt som taket byttes kläddes söderväggen och de båda gavlarna om. Under brädklädseln fanns stenullmattor, sådana med tjärpapp på båda sidor. Dessa var spikade direkt på timmerväggen och direkt utanpå detta var brädklädseln spikad. Alltså var stenullmattan maximalt hoppressad mellan timmerväggen och brädklädseln. Trots detta var timret på dessa tre väggar i mycket god kondition.
Vi valde att lägga 45mm konventionell isolering, vindduk, luftspalt och brädklädsel.


Brädorna till klädseln kommer från min brors skog och är sågade på den lokala sågen - Sågknorren.


 Samtliga fönster var illa åtgångna, inte av äldre typ och när man tryckte på karmarna var det som att trycka på en väljäst vetedeg. Vi valde dubbelkopplade fönster med fast spröjs av typen Torp och valde till ett isolerskikt.


tisdag 5 juli 2016

Nya Taket

                                          Så blev taket när det var färdigt!

måndag 4 juli 2016

Tak

 Taket lades om för ett antal år sedan, med en tunn plåt av enkel kvalitet.. I början tyckte vi att vi nog kunde ha det som det var för vi märkte inga nya läkage på vinden, men en dag, då regnet kom från ett annat håll än det brukar, märkte lite fukt i ett hörn. Vi visste ju att det är bäst att börja med taket, men man vill ju börja med något roligare! Vad skulle vi då göra med eternittaket som fanns under? Vi rådfrågade experter av olika professioner och det mest förekommande svaret blev. - Låt det ligga och bygg in det! - Så det gjorde vi.
Då skulle beslut tas angående ytterbeklädnaden. Byggnadsvårdsmässigt kändes det mest rimligt med ett enkupigt tegel, men min erfarenhet av sådana är att de ligger inte så stabilt och väljer man begagnat så kan man råka ut för att de passar dåligt, om man skulle råka ut för flera partier och då blir läggningskostnaden hög. Så valet föll på vanliga cementpannor med patina - det är till och med fågelskit på när man får dem! Det blev så snyggt och ligger nog kvar vid nästa Gudrunstorm.